Fructul care îți păstrează inima sănătoasă și te face mai inteligent

Mulți dintre noi alegem să consumăm din ce în ce mai des nuci atunci când ne gândim la o gustare sățioasă și crocantă între mese, în prepararea dulciurilor noastre preferate, în salate sau la micul dejun alături de granola/ cereale/ porridge.

Ceea ce trebuie să luăm în calcul, însă, este că pe lângă gustul delicios pe care ni-l oferă aceste minunate daruri ale naturii, majoritatea nucilor au un rol extrem de important în menținerea unei sănătăți de fier și în combaterea anumitor afecțiuni. De asemenea, pentru a profita la maximum de beneficiile pe care ți le vom prezenta mai jos, trebuie să știi și care sunt cele mai sănătoase nuci, cum ne pot ajuta acestea în funcție de tipul de metabolism pe care îl avem, ce cantitate este recomandată să consumăm și ce afecțiuni pot combate acestea.

Iată, așadar, care sunt 10 dintre cele mai importante beneficii ale consumul frecvent de nuci pentru organismul tău:

1. Îți țin inima și aparatul cardiovascular sănătos

Grăsimile sănătoase, mononesaturate, de tip Omega 3 pe care le conțin nucile contribuie la scăderea colesterolului „rău” (LDL) și la creșterea colesterolului „bun” (HDL) din sânge, ceea ce conduce la păstrarea unui sistem cardiovascular sănătos și la reducerea semnificativă a riscului de a dezvolta boli de inimă sau de a suferi de accident vascular cerebral. Specialiștii spun că un sfert de cană de nuci conține 90% din doza zilnică recomandată de astfel de acizi. Caju-ul, alunele de pădure, nucile pecan și fisticul sunt bine cunoscute ca având aceste proprietăți terapeutice.

CITEȘTE ȘI: Cercetătorii de la Harvard recomandă: Cum să slăbești cu ajutorul nucilor

2. Te fac mai inteligent și mai fericit

Numeroase studii au demonstrat că nucile conțin mixul perfect de ingrediente care susțin activitatea creierului și capacitatea de concentrare. Astfel, Omega 3, fierul, manganul, folatul, tiamina, antioxidanți magneziu și vitamina E conținute de nuci ajută la îmbunătățirea memoriei și a funcției cognitive, în dezvoltarea inteligenței și, de asemenea, au un rol important în combaterea oboselii mentale și a depresiei. Extrem de cunoscute ca fiind hrana perfectă pentru creier sunt nucile românești, alunele de pădure, caju-ul și nucile braziliene.

3. Te ajută să rămâi slab

Da, ai auzit bine. Consumate în cantități corespunzătoare (aproximativ o mână de nuci zilnic), acestea combat obezitatea, ajută digestia și stimulează pierderea kilogramelor în plus datorită rolului de stimulare și de accelerare a metabolismului pe care îl are tiamina. Din nou, caju-ul, alunele de pădure, dar și fisticul sunt binecunoscute în acest sens.

4. Te scapă de insomnii și reduc stresul

O mare parte dintre nuci stimulează producţia de melatonină, o substanţă naturală care asigură un somn profund și odihnitor. În plus, acizi graşi Omega 3 şi potasiu din nuci reglează cortizolul, adrenalina și hormonii de stres din organism, iar magneziul oferă, de asemenea, un efect relaxant. O mână de nuci înainte de culcare sau un pahar de lapte cald de nuci te va menține, așadar, relaxat și îți va asigura un somn liniștit.

5. Îți dau energie

Nucile sunt antidotul perfect împotriva oboselii. Fierul pe care acestea îl conțin stimulează numărul de celule roşii din sânge şi creşte fluxul de oxigen în tot corpul. Astfel, cu cât organismul este mai bine oxigenat, cu atât vei avea mai multă energie.

6. Îți fac părul și pielea mai sănătoase și mai radioase

O mare parte dintre nuci, precum nuca românească, alunele de pădure, nucile de macadamia sau caju-ul, sunt deosebit de bogate în grăsimi de bună calitate, vitamina A și vitamina E care au un rol deosebit de important în menținerea sănătății și vitalității pielii și a părului.

7. Te țin departe de boli periculoase sau te sprijină în lupta cu cancerul, diabetul de tip 2, artrita sau tensiune arterială

Se știe că nucile ajută în ameliorarea stării de sănătate a diabeticilor, datorită mineralelor pe care le conțin (mangan, magneziu), dar și datorită grăsimilor sănătoase menționate mai sus. De asemenea, acestea ajută în lupta împotriva radicalilor liberi, datorită antioxidanților pe care îi au în compoziție, având, astfel, un puternic efect antiinflamatoriu și anticancerigen și, în plus, datorită calciului și magneziului pe care îl conțin, mențin și sănătatea sistemului osos.

Mai mult, deoarece nucile scad nivelul colesterolului rău din organism, acestea ajută la reducerea apariției cheagurilor de sânge și au rolul de a regla și tensiunea arterială.

8. Îți îmbunătățesc digestia

Fiind extrem de bogate în fibre (o ceașcă de miez de nucă acoperă până la 20% din necesarul zilnic recomandat) nucile ajută la menținerea unui tranzit digestiv regulat, la eliminarea exceslui de grăsime, toxine și deșeuri și, de asemenea, cresc capacitatea de absorbție corectă a nutrienților.

CITEȘTE ȘI: Efectul benefic al nucilor: Cum protejează sănătatea celor care au avut cancer la sân

9. Te ajută să scapi de crampele musculare

Magneziul conținut în nuci, dar și potasiul, sunt esențiale pentru mușchii rigizi sau obosiți deoarece contribuie la creșterea fluxului de sânge și la repararea țesuturilor musculare afectate. Doar o ceașcă de miez de nucă asigură 10% din doza zilnică de potasiu și 30% din cea de magneziu.

10. Îți echilibrează nivelul de fluide din corp

Deoarece elimină excesul de apă, toxine și deșeuri din organism, nucile ajută și la echilibrarea nivelului de fluide din organism și, de asemenea, așa cum am amintit într-un punct anterior, te ajută să te menții suplu și sănătos.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro